Tradițiile sunt sfinte pentru moldoveni, iar îndeletnicirile moștenite din moși strămoși ne duc faima până astăzi. Ieri am luat parte la unul din cele mai plăcute târguri de la noi, Târgul Olarilor, la Hoginești, Călărași. La târg au participat circa 100 de meşteri din toată ţara fiecare cu lucrări care mai de care.

Țăranul din vechime nu se înconjura de lucruri multe, strălucitoare și moarte. Obiectele lui erau puține la număr, niciodată pur decorative, impersonale, anorganice. Avea la îndemână lucrul viu al mâinilor lui care rostuiau materia, înnobilând-o prin efort și suferința. În acest sens, olăritul este o muncă obositoare ce necesită forța, îndemanare și cunoștințe deosebite. De aceea, olăritul este un meștesug rezervat în exclusivitate bărbaților, femeile ajutând eventual doar la decorat.

Meșteșugul olăritului avea în primul rând un rol practic, dar ceramica este folosită și în scop decorativ, în construcții sau pentru anumite ritualuri. Locuința țăranească cuprinde o varietate de vase de lut – oale, ulcioare, căni, strachini, chiupuri, blide, oale pentru ținut laptele, oale enorme în care se pregătea mâncarea pentru sărbătorile religioase, vase pentru flori, statuete, fluiere, jucării etc.

Vasile Gonciari adună deja a 8-a oară meșteri populari din toate colțurile Moldovei pentru a-i aduce la târgul olarilor ce are loc în satul de baștină al domnului Vasile, Hoginești, Călărași.

La acest târg puteți vedea și achiziționa lucrări nemaipomenite ale meșterilor, aveți posibilitatea să vă procurați câte oale și ornamente de lut vă dorește sufletul. Însă nu doar obiecte de lut.

Ediția din acest an urma să fie anulată din cauza unei cumpene prin care a trecut fiul faimosului olar, Vasilică. El a dus o luptă crâncenă cu cancerul, însă acum totul este bine. Familia Gonciari a trecut de marele greu și acum sunt în faza de recuperare.

Am trecut prin ceva care vreau să mă împărtășesc cu toți. Nu dă Doamne la nimeni, că este o barieră sub care nu vrea nimeni și nu doresc la nimeni să ajungă. Puținul din master-classuri, de la tombola care o să fie organizată, vrem ca să donăm pentru un băiat care e mai grav, are nevoie de un ajutor„, a spus olarul, Vasile Gonciari.

Mai jos puteți urmări un reportaj realizat de Publika.md cu faimoșii protagoniști și cu atmosfera din târg.

https://www.facebook.com/diana.dodon/videos/1906482739414141/

https://www.facebook.com/diana.dodon/videos/1906534759408939/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here