O investigație publicată pe TIMPUL.md sugerează că familia fostului premier și actualul lider al Partidului Democrat, Pavel Filip, ar sta în spatele unor scheme prin intermediul cărora au fost achiziționate fosta Cantină a Guvernului și spații importante din Casa Presei. Banii pentru aceste tranzacții, în sumă de 1,5 mil. de euro, ar fi fost aduși din București și Moscova de către trei tineri, unii dintre care ar avea conexiuni la familia ex-premierului Filip sau chiar ar fi rudele acestuia.

Potrivit investigației, fosta Cantină a Guvernului și 2000 de metri pătrați din Casa Presei au fost înstrăinate din proprietatea statului cu 9 mil. de lei și, respectiv, 16 mil. de lei, la începutul anului trecut, înainte de alegerile parlamentare. Jurnaliștii de investigație de la RISE Moldova au menționat că prețurile au fost mult mai mice decât cele de piață, iar banii au fost achitați de firme dubioase fără venituri, astfel că, după debarcarea PDM de la putere, tranzacțiile cu pricina au intrat în vizorul procurorilor.

TIMPUL.md descrie cu lux de amănunte cum persoane cu conexiuni la familia lui Pavel Filip au adus, cu avionul, de la București și Moscova sume importante de euro cu care ar fi fost cumpărate cele două obiective înstrăinate de stat. Într-un episod, Marcel Botnariuc a adus de la București peste jumătate de milion de euro, bani cu care, se presupune, a fost cumpărată fosta Cantină a Guvernului. În alt caz, Sergiu Glinca și Marcel Botnariuc au adus de la București, la fel cu avionul, suma 330 000 de euro, bani cu care ar fi fost cumpărate spațiile din Casa Presei. În al treilea episod, Igor Botnariuc a adus cu avionul de la Moscova suma de 600 de mii de euro.
Despre persoanele respective, TIMPUL.md menționează că ar fi apropiate familiei premierului Filip, iar potrivit unor informații unii dintre ei sunt chiar rude cu actualul lider al PDM.

Autorii investigației mai observă că privatizarea celor două edificii au fost, practic, identice, fiind efectuate în baza unei scheme scrise de aceeași mână. Acest fapt dă de bănuit că beneficiarul final a fost o sigură persoană sau un grup de persoane care au lucrat în complicitate.

https://www.timpul.md/articol/operaiunea-filip-trei-tineri-au-adus-15-mln–de-euro-din-moscova-i-bucureti-pentru-a-cumpara-casa-presei-i-cantina-guvernului-152513.html?fbclid=IwAR3Br6fxnkLzUrK_iJpGTiqsgXNcEr9A_6FPIAc3PbFxXm5Kr92YgwbDqe4

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.