Eclipsa de Lună – un spectacol al universului

0

Eclipsa de Lună din 27 iulie 2018 a fost a doua eclipsă de Lună din anul 2018. A fost a doua eclipsă totală, dintr-o serie de trei, care se produc la un interval de circa șase luni. A fost și o eclipsă totală centrală, Luna trecând prin centrul umbrei Pământului. A fost prima eclipsă centrală de Lună, după cea din 15 iunie 2011.

Întrucât s-a produs când Luna era aproape de apogeu, această eclipsă a fost cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul al XXI-lea, cu o fază de totalitate de aproape 103 minute.

Eclipsa de Lună din 27 iulie 2018 a fost vizibilă pe întregul glob şi a conţinut culorile specifice ale unei „Luni sângerii”.

Această eclipsă de Lună din 2018 a avut o durată îndelungată din cauza datei. Pe 27-28 iulie (în funcţie de locul în care te-ai aflat) a avut loc atât Luna Plină, cât şi apogeul lunar, când satelitul natural s-a aflat la cel mai îndepărtat punct de Pământ.

Astfel, aceste două fenomene ce au loc simultan provoacă o eclipsă lunară extinsă. Cea mai lungă durată a unui astfel de fenomen poate fi de o oră şi 47 de minute. Durata eclipsei totale de Lună din 27 iulie 2018 a fost de o oră şi 43 de minute. Eclipsa este vizibilă în întregime de pe teritoriul Moldovei la începutul serii de 27 iulie. Momentul maxim al eclipsei totale de Lună a avut loc la ora 23.22.

De asemenea, acestui spectacol astronomic din 27 iulie i se alătură şi planeta Marte, ce a fost vizibilă sub Lună. Ultima oară când Planeta Roşie a fost atât de mare şi luminoasă a fost în 2003, când distanţa dintre Marte şi Pământ ajungea la mai puţin de 56 de milioane de kilometri.

Şi dacă eclipsa de Lună şi apariţia lui Marte nu sunt suficiente, pe cer putea fi observat Jupiter, în zona sud-estică, precum şi Staţia Spaţială Internaţională în timp ce trece prin faţa ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.