Directorul General al Organizației Internaționale a Muncii, De Guy Ryder, afirmă că toate aspectele viitorului nostru vor fi afectate de pandemia COVID-19. Drept urmare, el menționează că răspunsul nostru trebuie să fie urgent, coordonat şi la scară globală, precum şi să ofere ajutor imediat celor mai nevoiaşi.

Directorul OIM menționează că peste tot – la locurile de muncă, la întreprinderi, în economiile globale şi naţionale, obţinerea acestui drept se bazează pe dialogul social dintre guverne şi cei din prima linie – angajatorii şi angajații, astfel încât, anii 2020 să nu devină o repetare a anilor 1930.

Estimările OIM indică faptul că circa 25 milioane de oameni ar putea deveni șomeri, cu o pierdere a veniturilor din muncă de până la 3,4 trilioane de dolari S.U.A. Oricum, este deja clar că aceste cifre ar putea subestima amploarea impactului.

What CFOs think about the economic impact of COVID-19

Această pandemie a expus cu cruzime imperfecțiunile existente pe piața muncii. Întreprinderile de toate mărimile şi-au stopat deja activităţile, au micşorat orele de lucru şi au disponibilizat personalul.

Multe dintre acestea sunt în pragul falimentării, în timp ce magazinele şi restaurantele se închid, rezervările de zboruri şi hoteluri se anulează, iar întreprinderile încep să lucreze de la distanţă.

Adesea, primii care îşi pierd locurile de muncă sunt cei a căror angajare era deja precară – salariaţii din comerţ, chelnerii, personalul de bucătărie, cărăușii şi persoanele angajate în menaj”, estimează directorul OIM.

Totodată, el afirmă că într-o lume în care doar una din cinci persoane este eligibilă pentru ajutorul de şomaj, disponibilizările conturează catastrofe pentru milioane de familii.

With $115 million, more than 80 Boston researchers will ...

Deoarece concediul medical plătit nu este disponibil pentru mulţi furnizori de servicii – cei pe care noi toţi acum ne bazăm – ei sunt adesea sub presiune să continue să lucreze chiar dacă sunt bolnavi.

În lumea în curs de dezvoltare, lucrătorii cu salariul în acord, angajații cu ziua şi comercianții informali ar putea fi în dificultatea de ași câștiga bucata de pâine. Toți vom suferi din această cauză.

Acest fapt nu va contribui doar la răspândirea virusului, dar pe termen lung, va amplifica dramatic ciclurile sărăciei şi inegalității.

Avem posibilitatea să economisim milioane de locuri de muncă şi întreprinderi, dacă guvernele vor acționa decisiv pentru a asigura continuitatea afacerilor, vor preveni disponibilizările şi vor proteja lucrătorii vulnerabili.

Nu trebuie să avem nicio îndoială că deciziile pe care le vor lua ei astăzi vor determina starea de sănătate a societăților şi economiilor noastre în anii următori.

Cooperatives of the Americas - Guy Ryder: "Cooperatives have a ...

Politicile fiscale şi monetare expansioniste, fără precedent, sunt esențiale pentru a împiedica actuala recesiune catastrofală să devină o recesiune de lungă durată. Trebuie să ne asigurăm că oamenii au suficient de mulți bani în buzunare ca să ajungă la sfârșitul săptămânii – şi la următoarea.

Aceasta înseamnă că întreprinderile – sursa de venit pentru milioane de lucrători – să poată să rămână pe linia de plutire în perioada declinului acut şi să fie poziționate astfel încât să fie în stare să repornească imediat ce condițiile o vor permite.

În special, vor fi necesare măsuri adaptate pentru lucrătorii cei mai vulnerabili, incluzând auto-angajaţii, lucrătorii cu programul de lucru redus şi cei angajați temporar, care s-ar putea să nu se califice pentru şomaj sau asigurare medicală şi la care e mai greu de ajuns”, mai spune De Guy Ryer.

În context, el spune că „pe măsură ce guvernele încearcă să aplaneze curba ascendentă a infecției, avem nevoie de măsuri speciale pentru a proteja milioane de lucrători din domeniul sănătății şi îngrijirii (majoritatea femei) care riscă cu propria sănătate pentru noi în fiecare zi.

Transportatorii care livrează echipamente medicale şi alte articole esențiale, trebuie protejați în mod adecvat. Lucrul la distanță oferă noi oportunități pentru lucrători încurajându-i să continue să lucreze, iar angajatorii să-şi mențină afacerile în perioada de criză.

Guy Ryder: “Si la desigualdad sigue aumentando, en 30 años la ...

Totuși, lucrătorii trebuie să fie în stare să negocieze aceste aranjamente, astfel încât să poată menţine un echilibru cu alte responsabilităţi, cum ar fi îngrijirea copiilor, bolnavilor sau bătrânilor şi, desigur, să aibă grijă şi de ei înșiși”.

Multe ţări au introdus deja pachete de stimulare fără precedent pentru a proteja societăţile şi economiile, precum şi pentru a menţine fluxurile de numerar către lucrători şi întreprinderi, iar, potrivit Directorului OIM, pentru a maximaliza eficacitatea acestor măsuri, este esenţial ca guvernele să colaboreze cu organizaţiile patronale şi sindicale şi să vină cu soluţii practice, care să asigure siguranţa oamenilor şi să protejeze locurile de muncă.

Aceste măsuri includ suport pentru venituri, subvenţii salariale şi subvenţii temporare de concedii pentru cei care ocupă locuri de muncă formale, credite fiscale pentru auto-angajaţi şi suport financiar pentru întreprinderi.

Dar, precum şi măsurile interne puternice, acţiunile decisive şi multilaterale vor trebui să prezinte piatra de temelie a unui răspuns global unui inamic global. Summit-ul virtual extraordinar G-20 cu privire la răspunsul COVID-19 din 26 martie este o oportunitate de a obţine acest răspuns coordonat.

În aceste perioade dificile, îmi amintesc de principiul stabilit în Constituția OIM: Sărăcia oriunde rămâne o amenințare pentru prosperitate.

Ea ne reamintește că, în anii următori, eficacitatea răspunsului nostru la această ameninţare existenţială va fi judecată nu doar de amploarea şi viteza injectărilor de numerar sau dacă curba de recuperare va fi plată sau abruptă, dar şi prin ceea ce am făcut pentru cei mai vulnerabili dintre noi”, mai spune De Guy Ryder.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.