Cum organizezi corect bucătăria astfel încât să fie funcțională? Există multe cazuri în care oamenii care își amenajează singuri bucătăriile fac niște greșeli de organizare, fără să aibă vreo vină. Nu avem de unde să știm cum se concepe corect bucătăria astfel încât să fie funcțională.

Majoritatea comercianților se gândesc să expună cât mai multe tipuri de corpuri de mobilă neținându-se cont de regulile ergonomice și fără să se gândească că cineva când va vedea un ansamblu și-l va dori exact pe acela acasă. Comercianții cred că oamenii știu să se uite la varietatea corpurilor și cum le-ar putea combina și nici măcar nu le trece prin minte că s-ar putea înșela.

adelaparvu-com-despre-organizarea-corecta-a-bucatariei-in-foto-configuratie-gresita-a-unei-bucatarii-mici

adelaparvu-com-despre-organizarea-corecta-a-unei-bucatarii-in-foto-bucatarie-alba-model-nolte-lux

Configurație corectă a unei bucătării, unde se respectă fluxul tehnologic și spațiile necesare dintre chiuvetă și plită. Model de bucătărie Nolte gama Lux disponibilă și prin comenzi în magazinul Kika. O poți avea în nuanțe diferite pentru fronturi și blaturi.

Trebuie să știi că bucătăriile sunt concepute modular, cu elemente, corpuri clar definite, de aceea când mergi într-un magazin nu încerca să vezi dacă bucătăria expusă acolo îți încape acasă, ci uită-te la corpurile din care este compusă și încearcă să-ți faci pentru spațiul tău un ansamblu care să se potrivească cu ajutorul corpurilor din gama respectivă.

Practic, trebuie să te gândești la nevoile tale, la spațiul din bucătărie și să nu uiți de funcționalitate. Într-o bucătărie principala activitate este gătitul, iar secundare sunt spălatul, curățarea și depozitarea vaselor și ustensilelor. Și totuși, care sunt regulile de aranjare a unei bucătării? in foto bucatarie Nolte Lux de la Kika

În foto bucatarie Nolte Lux de la Kika. Poți comanda mobila de bucătărie astfel încât să combini corpurile în diverse configurații și cu finisaje diferite

In foto bucatarie Lux

In foto bucatarie Nolte Lux de la Kika cu două tipuri de materiale si mânere late. Este un model de bucătărie care se pretează pentru spații deschise către living.

Regula de bază într-o bucătărie este legată de așezarea principalelor funcțiuni. În termeni de specialitate i se spune flux tehnologic, în termeni comuni i-aș spune ordinea firească a lucrurilor.

Această ordine a fost stabilită de către specialiștii germani în perioada interbelică, atunci când migrația la orașe a fost masivă, casele au devenit mai mici, iar spațiile au început să fie utilate cu noile tehnologii și aparate care înlesneau viața oamenilor.

Regulile de așezare a diverselor zone din bucătărie s-a făcut în funcție de reflexele noastre și de faptul că majoritatea oamenilor sunt dreptaci. Pentru cineva care este dreptaci, ordinea firească a prezenței utilităților în bucătărie ar fi următoarea: frigider, blat, chiuvetă, blat de lucru, plită. Între frigider și chiuvetă trebuie e bine să existe un spațiu, la fel și între chiuvetă și plită (cuptorul poate fi poziționat unde este mai comod, nu e obligatoriu sub plită).

adelaparvu-com-despre-organizarea-corecta-aunei-bucatarii-in-foto-bucatarie-cu-un-singur-front

Închipuiește-ți că vii acasă cu șacosele de la magazin. Trebuie să le pui undeva, nu? Unde le pui? Păi le poți așeza între frigider și chiuvetă (unde e bine să ai minimum 40-60 cm spațiu pe blat) sau pe masă.

Apoi ce faci? Depozitezi alimentele în frigider, le organizezi. Când e să prepari mâncarea, iei din frigider alimentele și te folosești de chiuvetă pentru a spăla, curăța alimentele, deci e bine ca între frigider și chiuvetă să existe un loc de blat.

Mai departe? Trebuie să le toci, să le prepari, deci ai nevoie ca între chiuvetă și plită să existe un loc de minimum 60 de cm (recomandat ar fi de 80 cm) unde să faci toate operațiunile. Te-ai prins care e ordinea? Uite mai jos o configurație de bucătărie în linie, pe o singură latură, organizată corect pentru o persoană dreptace.

adelaparvu-com-despre-organizarea-corecta-a-unei-bucatarii-in-foto-bucatarie-model-nolte-lux-magnolia

Atunci când nu ai suficient spațiu pentru un ansamblu de mobilă pe o singură latură, acesta poate fi poziționat în L, în U sau pe două laturi paralele. De asemenea, poate fi o bucătărie cu masă insulă.

Orice configurație ai alege (în afara cele pe o singură latură, desigur), regula este ca între frigider, chiuvetă și plită să existe un triunghi, cu laturile cât mai egale. Asta înseamnă că vei face mai puține drumuri între cele trei zone principale ale bucătăriei. Desigur, triunghiul de cele mai multe ori nu poate fi doar echilateral (deci cu laturile egale), poate fi și dreptunghic, scalen, ascuțitunghic, isoscel etc.

Ideea este că această configurație în triunghi te ajută să ai un acces mai rapid la ceea ce ei nevoie pentru gătit, dar și pentru că este în reflexul nostru modul cum folosim aparatele și dotările din bucătărie. Între cele trei zone principale ale bucătărie marcate de frigider, chiuvetă și plită e bine să ai zone de lucru, blat liber.

 in foto bucatarie Lavis Nobilia de la Kika

În foto bucatarie Lavis Nobilia de la Kika. Corpurile pot fi configurate și adaptate diferitelor spații. Masa insulă este doar o soluție posibilă din multe altele.

in foto bucatarie Nolte Windsor de la Kika

În foto bucatarie Nolte Windsor de la Kika configurată în L și cu loc de luat masa de tip insulă.

 in foto bucatarie Quatro Mobili Calambria de la Kika

În foto bucatarie Quatro Mobili Calabria de la Kika care poate fi configurată și în alte variante, conform spațiului disponbil în bucătăria ta.

Dar unde vei pune sertare, dulapuri sau rafturi? În funcție de zona bucătăriei îți alegi și restul modulelor.

Spre exemplu, sub chiuvetă clar vei avea masca și locul pentru resturi, eventual mașina de spălat vase, iar deasupra un picurător ca să nu ai vasele la vedere sau rafturi ca să-ți fie mai ușor să le vezi (pentru persoanele vizuale). Apoi, sub zona de blat de lucru vei dori să ai la îndemână ustensile, deci sertare în care să le găsești repede ce ai nevoie, iar deasupra plitei o hotă.

Sunt foarte importante și prizele, modul cum sunt prevăzute. Dacă știi că folosești multe aparate, ai în vedere un loc pentru roboți și alte electrocasnice mici care să-ți fie la îndemână, dar totodată să nu-ți ocupe locul de blat de lucru.

De asemenea, prizele nu trebuie să fie deasupra chiuvetei sau plitei, ci lângă ele, la distanță sigură, asta pentru a nu exista riscul accidentelor.

in foto bucatarie Quatro Mobili Lombard de la Kika

in foto bucatarie Quattro Mobili Lombard de la Kika compusă cu masă de tip bar care poate servi și ca blat de lucru.

Când știi configurația bucătăriei, adică ordinea firească a corpurilor (care poate fi firească pentru tine într-un mod personalizat, căci tu știi ce și cum obișnuiești în bucătăria ta), poți trasa și instalația electrică pentru că fiecare aparat electrocasnic în parte, adică cele mari – mașină de spălat, cuptor, plită electrică, hotă, cuptor cu microunde – e bine fie alimentat de la o priză de sine stătătoare.

Altfel, riști să nu poți monta unde îți dorești cuptorul, spre exemplu, sau mașina de spălat haine sau vase sau să nu reziste instalația electrică atunci când toate aparatele sunt în funcțiune. Nu cumperi mobila de bucătărie până nu-ți faci un plan înainte, până nu stabilești ce urmează și unde va fi montat, astfel încât să-ți trasezi mai întâi instalațiile necesare (electrică, sanitară, termică) și apoi cumperi mobila și electrocasnicele.

adelaparvu-com-despre-organizarea-corecta-a-unei-bucatarii-in-foto-bucatarie-cu-masina-de-spalat-vase

Electrocasnicele încorporabile sunt recomandate mai ales în bucătăriile mici. De asemenea, aceste tipuri de electrocasnice pot fi montate în diferite configurații, astfel încât să fie cât mai comod în utilizare. Dar pentru configurații atipice, atenție la prize și alimentarea cu apă.adelaparvu-com-despre-organizarea-corecta-a-unei-bucatarii-in-foto-bucatarie-nolte-cu-masina-de-spalat-vase-la-nivel-superior

De asemenea, când te ocupi să-ți gândești bucătăria, ai în vedere faptul că este foarte important să folosești spațiile de depozitare cât mai bine. Deși mulți se gândesc la dulapuri pentru oale, deseori sunt mai folositoare sertarele, care acum pot fi și înalte pentru a putea pune în ele oale, dar ai și accesorii pentru a organiza spre exemplu capacele de oale.
Totodată nu te crampona de locul cuptorului sub plită sau de locul mașinii de spălat vase neapărat sub chiuvetă. Dacă modul de trasare al instalațiilor îți permite să ajustezi prezența lor în alte locuri, vezi că poți pune cuptorul la nivel superior, la fel și mașina de spălat vase.
Cert este că electrocasnicele încorporabile pot fi mai ușor adaptate unor soluții atipice decât cele de sine stătătoare.
 in foto bucatarie Nolte Windsor detaliu sertar

În foto bucatarie Nolte Windsor detaliu sertar cu opritoare, care pot fi rearanjate în funcție de necesități.

In foto bucatarie Lenura cu sertare pentru depozitare vase

In foto bucatarie Lenura cu sertare pentru depozitare vase și opritoare ajustastabile.

In foto bucatarie Lux cu sertar pentru depozitarea alimentelor

In foto bucatarie Lux cu sertar pentru depozitare selectivă a resturilor, deșeurilor și gunoiului menajer.

Zonele pe colț sunt de asemenea importante pentru că ele pot fi accesorizate cu sisteme care să-ți permită accesul ușor la zone greu de folosit.

De regulă, designerii care au un buget clar stabilit din partea clienților lor evită aceste spații pe colț pentru că ei știu, din experiență, faptul că acestea nu sunt foarte des accesate, dar totodată faptul că sistemele și accesoriile de ultimă generație, oricât de funcționale și minunate ar fi, ridică costurile semnificativ.

Sunt multe sisteme și dotări de ultimă generație disponibile acum, dar adevărul e este că o bucătărie complet utilată și dotată cu așa ceva este mult mai scumpă decât una cu mobilier simplu.

in foto sistem de colt pentru bucatarie Nolte model Windsor de la Kika

În foto sistem de colt pentru bucatarie Nolte model Windsor de la Kika

adelaparvu-com-despre-organizarea-corecta-a-unei-bucatarii-in-foto-sistem-de-accesare-pe-coltul-bucatariei

Așa că înainte de culoarea mobilierului, de stilul ei, de mânere, ai grijă la sistemele ascunse și la funcționalitatea bucătăriei.

Fă-ți un plan înainte, gândește locul prizelor, al țevilor de apă, al locului pentru calorifer, al modului de iluminare, al numărului de electrocasnice și abia apoi mergi să vezi mobila. Și când e să alegi mobila ai grijă ca frontul de lucru (blatul) să fie rezistent, la sistemele de glisare ale sertarelor și la tipul și consumul electrocasnicelor. 

Dacă nu te pricepi, nu te încăpățâna să faci pe cont propriu proiectul, ci apelează la specialiștii din magazine. De regulă, cei care au în oferta lor bucătării, îți pot asigura și consiliere pentru configurarea mobilierului.

E bine ca la aceste întâlniri să mergi cu cotele luate din spațiul unde urmează să fie instalată bucătăria și anume toate cotele, de la golul de ușă, golul de fereastră la parapetul din dreptul ferestrei, dimensiunea și poziția caloriferului, poziția instalațiilor etc. Sper să-ți prindă bine informațiile astea!

in foto bucatarie Lenura Nobilia de la Kika

În foto bucatarie Lenura Nobilia de la Kika care poate fi configurată conform dimensiunilor spațiului din bucătăria ta.

In foto bucatarie Nolte Windsor cu fronturi gri

In foto bucatarie Nolte Windsor cu fronturi gri și electrocasnice încorporate, inclusiv frigiderul.

In foto bucatarie Nolte Windsor cu fronturi albe

In foto bucatarie Nolte Windsor configurată în L cu fronturi albe și adaptată pentru un spațiu mic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.