Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică(ANRE) va stabili, la fiecare trei luni, preţurile plafon la carburanți. Modificările legislative au fost publicate, astăzi, în Monitorul Oficial. Până în prezent, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) stabilea noile preţuri o dată la două săptămâni. 

Gas Station Fuel Dispenser Free Photo

Potrivit noilor prevederi, prețurile vor fi stabilite în funcție de cotaţiile medii Platts din perioada precedentă, ANRE având dreptul de a ajusta prețurile plafon pe parcursul trimestrului doar în cazul diferenței mai mari de 10% a cotațiilor medii Platts raportate la cursul mediu valutar BNM.

Totodată, ANRE va fi obligată să micșoreze prețurile dacă devierile cotațiilor duc la diminuarea acestora, dar le poate majora numai la solicitarea agenților economici.

De altfel, este interzisă comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale la un preţ ce depăşeşte preţul plafon stabilit de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. Preţurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale  vor fi publicate pe pagina web a ANRE.

Modificarea legii a fost aprobată de Parlament, pe 20 iulie curent, iar inițiativa aparține deputatului neafiliat Vladimir Cernat. ANRE urmează ca, în termen de trei luni, să aducă Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere în concordanță cu prezenta lege.

În prezent, prețul pentru un litru de benzină Premium-95 costă 19,01 lei, iar motorină – 16,89 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.