Un Centru de artizanat a fost deschis în satul Pelinia din raionul Drochia în cadrul primei ediții a festivalului „Zestrea Nordului”. Astfel, cei 40 de meșteri populari din localitate vor practica meșteșugurile specifice zonei, confecționând straie populare, covoare și prosoape tradiționale în bază de comenzi prealabile.

Centrul de artizanat ”Zestrea” este un model local de afacere care vine să răspundă provocărilor cu care se confruntă localitățile din Republica Moldova. Pe de o parte produce sinergii între oportunități și necesități, iar pe de altă parte, contribuie la valorificarea potențialului cultural local, desfășurarea activităților generatoare de venit, scăderea ratei șomajului, reducerea nivelului de migrație și schimbul de experiență între generații”, a menționat Oxana Maciuca, managera proiectului „Migrație și dezvoltare locală”.

Situat în incinta Casei de Cultură din localitate, Centrul are o suprafață de 200 de metri pătrați. Acesta a fost creat pentru a răspunde nevoilor localnicilor deja implicați în confecționarea de covoare, haine, încălțăminte și alte accesorii tradiționale.

Pentru promovarea centrului, în premieră, la Pelinia a fost organizat Festivalul „Zestrea Nordului”.

Prin organizarea festivalului, ne-am propus să arătăm tuturor băștinașilor și turiștilor care ne vizitează că Pelinia are tradiții unice în lume. Suntem siguri că valorificând acest tezaur vom dezvolta și localitatea. Este important că băștinașii au investit resurse în amenajarea acestui centru și vor fi activ implicați în promovarea creațiilor acestuia peste hotare, fiind și primii clienți fideli”, a spus Titus Sărăteanu, primarul de Pelinia.

Crearea centrului a fost posibilă grație suportului financiar oferit de Guvernul Elveției în valoare de 25 mii de dolari SUA, complementat de aportul autorităților locale (3.000 de dolari SUA) și contribuțiile băștinașilor (2.500 de dolari SUA).

În cadrul Festivalului, a fost organizată și o licitație de covoare vechi pentru a promova unul dintre serviciile centrului – țesutul covoarelor la comandă. În cadrul licitației, opt covoare tradiționale realizate cu 25 sau 60 ani în urmă au fost scoase la mezat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.