Europarlamentarul Partidului Popular European (PPE), Fulvio Martusciello, îi solicită Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, să asigure ca la alegerile parlamentare din R. Moldova, organizate în Italia, să fie evitate violențe.

Acest apel a fost făcut în contextul incidentelor de la Torino, atunci când un grup de cetățeni, despre care Partidul „ȘOR” a spus că sunt simpatizanți ai PPDA și PAS, au încercat să întrerupă un concert cu participarea lui Gheorghe Țopa și Anastasiei Lazariuc.

Potrivit lui Fulvio Martusciello, în nordul Italiei sunt cel puțin 135 de mii de cetățeni ai R. Moldova, iar Partidul „ȘOR” este „una dintre formațiunile proeuropene, care a introdus în agenda sa readucerea acestor cetățeni acasă și dezvoltă politici în acest sens”.

Pe 19 noiembrie, la Torino a fost organizată o întrunire pașnică, la care au fost prezenți și mai mulți cetățeni ai Moldovei. În timpul discuțiilor, un grup antidemocratic de oameni violenți a intervenit în discuții. Acest tip de atitudine este contrar valorilor europene, ale Uniunii Europene, pe care noi toți le apărăm și susținem. A fost cerută intervenția autorităților pentru a opri ingerințele acestor oameni în dezbateri normale și democratice”, a scris eurodeputatul pe pagina sa de Facebook.

În același context, europarlamentarul din grupul PPE o întreabă pe Federica Mogherini dacă știe despre acest incident și ce măsuri va întreprinde pentru a asigura alegeri democratice la 24 febriarie 2019.

Vă întreb, doamnă Înalt Reprezentant, dacă sunteți la curent cu acest episod nefericit din Torino și dacă e așa, ce măsuri credeți că ar trebuie implementate pentru a garanta desfășurarea normală a alegerilor din 2019 în Parlamentul Moldovei și pentru a preveni ca aceste violențe să împiedice forțele proeuropene să manifeste democratic, așa cum s-a întâmplat la Torino”, a adăugat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here