În Republica Moldova a fost instituit Cod Portocaliu de rujeolă. Ultimele date oferite de Guvern indică 88 de cazuri de rujeolă, dintre acestea 34 – confirmate și 54 – suspecte. Din numărul total al copiilor infectați, numai trei au fost vaccinați cu o singură doză de vaccin, scrie suntparinte.md.

Image result for vaccin rujeolă

Cele mai afectate regiuni sunt cele din sudul țării: Ciadîr-Lunga, Taraclia, Vulcănești, fiind urmate de raioanele Ungheni, Strășeni și Nisporeni. Potrivit ultimelor informații, în două localități din raionul Cahul au fost înregistrate câte două cazuri de rujeolă.

Autoritățile consideră că principalele cauze ale răspândirii rujeolei pe teritoriul țării sunt nivelul scăzut de acoperire vaccinală (Bălți, Căușeni, Ialoveni, Tiraspol, Subăsari, Slobozia, Ciadîr-Lunga, Taraclia – 80%), fiind înregistrată o scădere a persoanelor care au ales să se vaccineze pe parcursul ultimilor cinci ani.

În context, autoritățile au stabilit un plan de acțiuni pentru a preveni și stopa focarul de rujeolă. Lucrătorii medicali au sarcina ca, până la 1 septembrie, să evalueze statutul vaccinal al copiilor și să discute cu părinții copiilor nevaccinați despre importanța imunizării, astfel încât toți copiii să fie imunizați. De asemenea, vor fi identificați adulții care nu au fost vaccinați contra rujeolei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here