Peste 11 mii de persoane, în ultimii doi ani, au fost tratate de hepatită. Populația este îndemnată să se testeze la această boală infecțioasă.

Related image

Circa 11197 persoane au fost tratați de hepatita B, C și D, în perioada noiembrie 2016 – mai 2018, iar alți 2153 de pacienți continuă tratamentul antiviral. Totodată, alte peste 2000 de persoane urmează să inițieze tratamentul. Aceste rezultate pozitive se datorează schemei noi de tratament al bolnavilor de hepatite cronice și ciroze hepatice virale B, C și D, lansată în anul 2016.

Potrivit Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), noua schemă de tratament cu preparate de ultimă generație a diminuat esențial costurile pentru preparatele antivirale utilizate și a crescut semnificativ rezultatele tratamentului, cu o eficacitate de circa 96% pacienți tratați.

Tratamentul este accesibil pentru toți pacienții din toate raioanele și municipiile republicii. Cei mai mulți pacienți incluși în tratament fiind din raioanele Drochia, Ungheni, Ialoveni, Orhei, Edineț. Statisticile medicale arată că, pacientul se tratează cu ajutorul acestor medicamente, în medie, în 8-12 săptămâni. Astfel, durata tratamentului se micșorează esențial. Anterior, aceastea era de un an și cu eficacitate sub 40%.

În Republica Moldova indicele morbidităţii prin hepatita virală B acută s-a redus de la 25,55 la 100 mii populaţie în anul 1997 până la 0,57 în anul 2017, respectiv, prin HVC acută de la 6,14 până la 1,32, prin hepatita virală D– de la 1,89 până la 0,07. Totuși aceștia depăşesc indicii ţărilor europene, iar riscul de infectare pe parcursul vieţii unei persoane este de 20- 60%.Image result for hepatita

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îndeamnă toți pacienții bolnavi de hepatită virală sau purtători de virus, indiferent dacă figurează sau nu pe lista de așteptare pentru a primi tratament împotriva hepatitei vitale, să se adreseze ACTIV la medicul infecționist, conform locului de trai, pentru reevaluarea stării de sănătate. O comisia specializată a Ministerului va comunica pacientului decizia privind data inițierii tratamentului antiviral oferit gratuit de către stat și schema de tratament indicată.

Totodată, pentru prevenirea Hepatitei virale B, populația este asigurată cu vaccinuri gratuite, conform Programului național de imunizări 2016-2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here