Adrian Lupușor critică programul „Prima Casă 3”, inițiat de PD: „De unde vor fi realocate resursele bugetare?” se întreabă acesta. Vedeți ce spune mai jos.

Directorul executiv al Centrului analitic independent Expert-Grup, Adrian Lupușor, critică inițiativa Partidului Democrat privind programul „Prima Casă 3”, care prevede compensații de până la 100%, destinat familiilor cu mulți copii. Dânsul susține că sistemul bancar, ca și alte sectoare ale economiei, nu poate fi utilizat în scopuri sociale și mai ales electorale.

Adrian Lupușor critică programul „Prima Casă 3”, inițiat de PD: „De unde vor fi realocate resursele bugetare?”
Foto: UNIMEDIA
 „Joaca de-a „Prima Casă” continuă. Câteva remarci:

1. Problemele sociale, cât de stringente nu ar fi ele, se soluționează prin intermediul sistemului de protecție socială. Sistemul bancar, ca și alte sectoare ale economiei, nu poate fi utilizat în scopuri sociale și mai ales electorale.

2. Creditarea în baza garanțiilor guvernamentale, prin definiție, alimentează în mod artificial pofta de risc din partea băncilor, ceea ce poate părea frumos pe termen scurt (creșterea creditării în favoarea grupurilor vulnerabile), însă periculos pe termen mediu și lung (acumularea de credite neperformante care se transformă în pierderi acoperite din bugetul de stat, adică din contul nostru).

3. Nu am văzut o analiza ex-ante cu privire la resursele alocate de la bugetul de stat, impactul scontat, costurile de oportunitate (de unde vor fi realocate resursele bugetare pentru a acoperi garanțiile pentru acest program?)”, a scris expertul pe pagina sa de Facebook.

De menționat că, ieri PD a venit cu inițiativa programului „Prima Casă 3”, care este destinat familiilor cu mulți copii.

Respectiv, familiile care au 1 copil vor primi o compensație de 10%, cei care au 2 copii – 20%. Familiile care au 3 copii vor primi o compensație de 50%, iar familiile cu 4 copii și mai mult statul va plăti 100% din costul locuinței.

Potrivit lui Pavel Filip, când a fost lansat programul Prima Casă au fost alocați din bugetul de stat 50 de mln. de lei, iar acum bugetul a crescut „și ne putem permite mai mult”, a punctat Filip.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here