Ai grijă de tine ca să nu am grijă de tine este un editorial de dr. Vasi Rădulescu, fondator #leapșadesănătate. Când vom înțelege că după fiecare frică stă un tărâm minunat și bula noastră de confort e o noemă, vom vrea să cucerim totul cu uimire și curiozitate.

Acest editorial trebuie citit!

Ca medic, tratez zece, o sută, o mie de pacienți; stau și mă gândesc dacă e oare suficient ce fac. Nici vorbă. Mi-ar conveni de minune ca oamenii să nu se mai îmbolnăvească și medicii să fie incluși mai degrabă în ample programe de prevenție decât în ample scheme de tratament.

Din păcate, suntem la pământ cu prevenția.

Pe 22 iunie 2015, un domn simpatic în vârstă de 81 de ani îmi făcea o vizită surpriză la spitalul în care eram de gardă. Îl consultasem în urmă cu vreo șase luni la o altă clinică și era, cum mai spunem noi, sănătos-tun. Credeam că se întâmplase ceva între timp, când colo îmi spune: „Am venit să vă strâng mâna și să vă mulțumesc pentru tot, mai ales pentru cuvintele pe care mi le-ați spus atunci”. M-am întors apoi în camera de gardă cu o altă energie și un zâmbet larg pe față, apoi seara, într-o liniște perturbată doar de mașinile care făceau curat pe bulevard, am reflectat la scenă, spunându-mi că aș vrea să am numai astfel de pacienți.

Unde greșim? De ce avem atâtea boli și atâția pacienți văzuți de medici deficitari în număr (deficitul la noi are și alte cauze, dar global, există încă multiple patologii și enorm de mulți oameni afectați de ele)? Totul pare să fie o interacțiune între genotip și fenotip, adică între zestrea genetică și acțiunea mediului asupra organismului. Sigur că natura va căuta mereu să-și promoveze liniile puternice, dar există numeroase locusuri în care putem acționa relativ simplu. O vom lua pe rând.
Stilul de viață. Pompoasă și abstractă expresie. Eu am un stil de viață sănătos, mai auzim pe X sau pe Y. Ne povestesc cum mănâncă vegetarian, nu consumă alcool, aleargă zeci de kilometri, se hidratează la fiecare zece minute, țin cure detox, ingeră cantități imense de fibre, suplimente și superalimente, nișate chiar cu beneficii pentru fiecare sistem și organ. Acestea am putea spune că sunt persoane foarte stilate, din moment ce posedă un stil de viață sănătos, dar vă invit să privim totul cu scepticism.

Citește continuarea aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here