Metodele de contracepție cunoscute în popor: suc de lămâie, ceai, sport sau alăptare? Cu siguranță că toate au multe beneficii pentru sănătatea noastră. Nu și atunci când sunt utilizate pentru prevenirea unei sarcini. Medicii spun că astfel de mijloace de contracepție inspirate „din popor” se mai întâlnesc și astăzi, dar sunt ineficiente și periculoase pentru sănătatea reproductivă.

În acest sens, cei de la Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA Moldova) au realizat un filmuleț pentru a vedea ce știu moldovenii despre metodele de contracepție.

În acest sens, cei de la Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA Moldova) au realizat un filmuleț pentru a vedea ce știu moldovenii despre metodele de contracepție.

Ziua Mondială a Populației este celebrată în fiecare an pe 11 iulie pentru a atrage atenția opiniei publice asupra unor aspecte importante privind dezvoltarea populației.

În 2018 tematica acestei zile este dedicată subiectului de planificare familială.

În prezent, în Republica Moldova, 17% dintre femeile de vârstă reproductivă (15-49 de ani) nu dispun de mijloace de contracepție, deși nu planifică o sarcină. Doar 1/3 dintre femei utilizează contraceptive moderne, iar 14% apelează la mijloace de contracepție tradiționale.

Pe lângă metodele de contracepție moderne și tradiționale, din spusele medicilor practicieni, unele persoane mai folosesc metode de contracepție “din popor”, iar specialiștii avertizează că astfel de practici sunt ineficiente și dăunătoare pentru sănătatea reproductivă a persoanelor.

De menționat că, 7 categorii de persoane pot primi gratuit contraceptive la medicul de familie: Adolescenţii și tinerii cu vârsta până la 24 de ani; Familiile cu venituri mici (venit mai jos decât coșul minim de consum pentru fiecare membru al familiei); Persoanele HIV pozitive; Persoanele care consumă abuziv băuturi alcoolice, droguri și se află la evidenţa medicului narcolog; Persoanele cu dizabilități psiho-sociale aflate la evidenţa medicului psihiatru sau medicului de familie; Femeile care sunt victime ale abuzului sexual (pentru contracepție de urgență); Femeile care au efectuat un avort în ultimul an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here