Acasă Săptămânal Miercuri Regulile în instanță sunt dictate de procurori. Vezi video

Regulile în instanță sunt dictate de procurori. Vezi video

0

Ieri și avocații au protestat în fața Curții de apel. Aceștia sunt nemulțumiți de arestările abuzive, susținând că Regulile în instanță sunt dictate de procurori.

În fața Curții de Apel, zeci de apărători au manifestat față de arestările abuzive. Aceștia susțin că aproape 98 la sută din cererile procurorilor sunt admise, iar oamenii sunt băgați în penitenciarul numărul 13 pe banda rulantă. Curtea de Apel a criticat protestul și a spus că reprezintă o imixtiune în activitatea judecătorilor, procuratura le-a recomandat să fie mai convingători în instanță.

De dimineață, zeci de avocați au boicotat toate ședințele de judecată, cu excepția cazurilor urgente. Au decis, în schimb, să protesteze pentru a-și manifesta indignarea față de acceptarea recursurilor procurorilor, în defavoarea clienților lor.

Astăzi suntem în prezența faptului că procesul de judecată este dirijat, este administrat nu de către judecător, celui care îi revine obligația de a judeca, dar este administrat de către procuror. De fapt, justiția din Republica Moldova astăzi o fac procurorii dar nu judecătorii”, Emanoil Ploșniță, președintele Uniunii Avocaților

Aresturile sunt aplicate de o manieră abuzivă. Avocații în instanța de judecată sunt o simplă formalitate, nu sunt auziți”, Eduard Digore, avocat.

Practic oamenii sunt arestați și din criterii politice și pe motive care ar urma să facă careva declarații favorabile organului de urmărire penală”, Angela Istrati, avocat

Apărătorii vorbesc și despre condițiile dezastruoase în care sunt ținuți clienții lor.

Persoanele care se bucură de prezumția nevinovăției, adică sunt la faza de urmărire penală sau în procesul de judecată, sunt plasai în condiții mai rele decât persoanele deja condamnate”, Andrei Bivol, avocat.

În același timp, avocații „Promo-Lex”, specializați pe cazurile de încălcare a drepturilor omului, spun că admiterea, nefondată, a aresturilor poate duce la un număr mai mare de condamnări la CEDO.

Avem foarte multe condamnări la CEDO pe articolul 5, legat de încălcarea dreptului la libertatea și siguranța persoanei. Avem multe situații în care aresturile duc chiar la decesuri, ne amintim de cazul Braguța și sunt multe,multe alte cazuri”, Vadim Vieru, avocat „Promo-LEX”.

Închisorile sunt supra-pline cu persoane deținute. După hotărârea de aseară a CSJ e greu să transmiți alt mesaj decât cel pe care toți înțeleg, așa nu se mai poate”, Vladislav Gribincea, avocat, președinte CRJM.

În timp ce avocatul poporului s-a solidarizat cu protestul apărătorilor, Curtea de Apel a criticat acțiunea de astăzi, calificând-o drept imixtiune directă în activitatea judecătorilor. Potrivit comunicatului de presă, din cauza protestului au fost amânate 300 de dosare, doar în instanța de apel. Și Procuratura Generală a reacționat. Instituția spune că înțelege indignarea avocaților, însă aceștia trebuie să vine cu mai multe probe în instanță. Procurorii precizează că din cele 19 300 de măsuri preventive, aplicate în anul 2017, doar 2 465 au reprezentat arest în izolator. În urmă cu trei săptămâni, și premierul s-a arătat revoltat de arestul preventiv pentru infracțiuni economice și i-a cerut ministrului Justiției să grăbească elaborarea proiectului de lege care va limita aplicarea această măsură de reprimare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here