Astăzi facem o călătorie în China pentru a vă prezenta dansul Bamboo stick – un amestec de horă, călușari și bătută moldovenească în varianta chineză. Ești curios cum arată un astfel de dans? Vezi mai jos mai multe detalii și originile acestui stil de dans!

Acest stil de dans își are originile în Filipine. Numele original al dansului este Tinikling este un dans folk tradițional filipinez care a apărut în timpul perioadei coloniale spaniole. Dansul implică doi oameni care bateau, bateau și alunecau stâlpi de bambus pe teren și unul împotriva celuilalt, în coordonare cu unul sau mai mulți dansatori care trecară și între picioare într-un dans. Este în mod tradițional dansat la muzica rondalla, un fel de serenadă jucată de un ansamblu de instrumente cu coarde care a apărut în Spania în Evul Mediu.

Denumirea „tiniching” este o referire la păsările cunoscute sub denumirea de tikling , care poate fi unul din mai multe specii de cale ferată, dar mai specific se referă la Gallirallus striatusGallirallus philippensis, și Rail Rail ( Gallirallus torquatus ). Termenul ” tiniching ” înseamnă literalmente „să-l faci”, cum ar fi „tikling -like”.

Dansul a luat naștere în Leyte, o insulă din Visayas, în centrul Filipine. Aceasta imită mișcarea păsărilor tikling, pe măsură ce se plimbă între tulpini de iarbă, alergând peste ramurile de copaci sau evitând capcane de bambus stabilite de fermierii de orez. Dansatorii imită legătura și viteza legendară a păsărilor tikling prin manevre cu pricepere între poli de bambus.

În China acest dans a provenit, în principal, din munca lor în domeniu și închinarea strămoșilor. Dansul acesta este o activitate tradițională chinezească – Bamboo Pole Dance,  îi zic ei, un dans tipic al naționalității Li, numit „zhuan sha” și „taisha” în limba Li.

Urmăriți mai jos dansul cu bețe de bambus!

Bamboo stick dance in China

Опубликовано Jinhe Fu 7 июня 2018 г.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here